15 Aralık 2013 Pazar

Haber Böyle Verilir: Alper Şirvan Yine Öncü Oldu


Yukarıdaki video kaydına rağmen 15 Aralık 2013 günü İHA tarafından yanlışlarla dolu bir vaziyette servis edilen haberin doğru metni aşağıdadır.
Dünyada ilk defa güneş enerjisiyle çalışan tekerlekli sandalye fikriyle tüm engellilere umut olan Bursalı bilgisayar programcısı Alper Şirvan, çok sıkıntılı süreçlerden geçerek satın almayı başardığı yüksek tavanlı ve rampa sistemli otomobiliyle engelli arkadaşlarına tekrar sesleniyor:
"BEN BAŞARDIM, HAYDİ SIRA SİZDE!"

Tekerlekli sandalye engellilerin en önemli ulaşım aracı. Kimi engelli vatandaşlar akülü tekerlekli sandalyeyi tercih ederken, kimileri de maddiyatsızlıktan el gücüyle giden tekerlekli sandalye kullanarak, ulaşım ihtiyaçlarını gideriyor. Bursalı bilgisayar programcısı Alper Şirvan, güneş enerjisiyle çalışan tekerlekli sandalye fikriyle herkesin dikkatini üzerine çekmeyi başardı. Alper Şirvan’ın güneş panelleri vasıtasıyla çalışan bir tekerlekli engelli aracı fikri, Virginia Üniversitesi tarafından hayata geçirilmişti. Üniversite, Şirvan’ın fikrinden yola çıkarak prototip olarak üzerinde güneş enerjisi panellerinin olduğu tekerlekli sandalyeyi üretti. Üniversite, Şirvan’ın fikri olmasından dolayı ilk üretilen tekerlekli sandalyeyi Bursalı mucide hediye olarak takdim etti.
DÜNYANIN DİKKATİNİ ÇEKTİ ,TÜRKİYE’DE ÖRNEK OLDU
Güneş enerjili tekerlekli sandalye aracının mucidi Alper Şirvan, şimdi kişisel olarak Türkiye’de sadece kendisinde bulunan yüksek tavanlı - rampa sistemli aracıyla işine gidip geliyor.  Türkiye’de üretilmesine rağmen Türkiye'de özel izinle sadece engellilere satışı mümkün olan rampalı aracı kullanmaya başlayan Şirvan, "Birçok engele rağmen bu araca sahip oldum. Ben bu arabayı satın aldıktan sonra üzerine bir de rampa sistemi koydurduk. Bu rampa sisteminden sonra ben gayet rahat araca biniyorum. Kimseye ihtiyaç duymadan, hiç kimseye zahmet vermeden aracıma binip gidiyorum. Babam beni her gün bu araçla işe getirip götürüyor. Bu araç, Türkiye’de bir ilk. Bir tek bireysel olarak bende var. Ben istiyorum ki, böyle bir hayali olan insanlarımız diğer engelli vatandaşlarımız da böyle bir imkana sahip olsunlar" dedi.
RAMPA İÇİN BİNEK ARAÇLARA İZİN YOK
Baba Hüseyin Şirvan ise oğlunu tekerlekli sandalyesiyle birlikte istediği yere götürmek için özel olarak satın aldığı aracına rampa ya da lift sistemi takılmaya izin verilmemesine tepki gösterdi. Özel olarak İstanbul İkitelli’de sipariş ettiği rampayı Bursa’da kullanan Hüseyin Şirvan, "Bu yüksek tavanlı bir araç. Tekerlekli sandalye ile bir engellinin, araca binmesi için tavanının yüksek olması gerekiyor. Bundan önce bende normal bir araç vardı. Haliyle tekerlekli sandalyeye direkt binemiyorduk. Alper’i kucağımda ön koltuğa bindiriyordum. Tekerlekli sandalyeyi de yanında en az bir kişi olmak şartıyla araca yerleştirebiliyorduk. Çünkü akülü sandalye çok ağır. Bu işlem günde 3 kere oluyordu. Tabi, çok büyük bir güç gerekiyor bu iş için... Biz zaten bu aracı rampa taktırabileceğimiz için istiyorduk... Rampa takamayacaksam bu aracı almamızın anlamı ne?" diye konuştu.
"POLİS BİZİ ÇEVİRSE CEZA YAZAR"
Bu aracı engelli değil de yakını kullanmak üzere alabilmek için yüzde 90 engellilik raporunun alınması gerektiğini hatırlatan Şirvan, rampalı aracın trafik polisi tarafından çevrilmesi durumunda ceza kesilebileceğini söyledi. Devletin rampalı özel engelli araçlar için yasal düzenleme yapmasını isteyen baba Şirvan, "Bu araçla ilgili sıkıntı şu. Bu aracın Türkiye’de satışı yok. Türkiye’de üretiliyor ama, tüketiciye satılmıyor. Ancak, bir yolu var. En az yüzde 90 engelli raporu varsa, yakınının kullanması şartıyla bu araca sahip olunabiliyor. Özel izinle satılıyor. Bu izinden bayiler bile habersiz. Bu yüzden ihtiyacı olan kişilerin bu yönde araştırma yapmalılar. Özel izinle bu aracı alabilirler. Mesela bu araca lift taktırmak istedik. Bu bir binek araç. M1 diye geçiyor. Hususi araçlara ne lift ne de rampa takılması konusunda şu anda yasal bir izin yok. Bazı firmalar proje hazırlamışlar. Bakanlıktan izin almaya çalışıyorlar. Ama şu anda bu rampamız yasal değil. Trafik çevirse bize ceza yazabilir. Motor muayenesine gittiğimiz zaman bu rampayla bize izin vermezler. Bunun düzeltilmesi için çalışmalar var. Umuyorum, kısa sürede düzelir" şeklinde konuştu.
Şirvan, ticari araçlara rampa konusunda izin verildiğini, bunun özel araçlara da uygulanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder