21 Eylül 2017 Perşembe

Bir “Maça Gidemeyiş” Macerası


En az otuz yıldır gerek Bursa içinde gerekse Bursa dışında yapılan spor müsabakalarının takipçisi, bir tekerlekli sandalye kullanıcısıyım. Futbol, basketbol ve voleybol başta olmak üzere spora olan ilgimi beni tanıyan herkes bilir.

Sözü çok uzatmadan direkt anlatalım. 24 Eylül 2017 Pazar günü saat 19.30’da Bursa’da oynanacak Bursaspor-Galatasaray maçına gitmek istiyordum.

Passolig sistemi çıktığından beri Bursa’da bir engellinin maça gitme süreci şu şekilde işler: Maç biletlerinin çıktığı gün engelli ya da engelliye refakat edecek kimse her ikisinin de passolig kartları ve engellinin aile ve sosyal yardım bakanlığına ait “engelli kartı” ile beraber stat gişesine başvurur. Her ikisinin de passolig kartına bilet işlenir ve maç günü engelli, varsa refakatçisi ile beraber maça gider.

Çalışan bir engelli olarak ben kendim o saatlerde gidemeyeceğim için, 21.09.2017 Perşembe günü biletin çıktığı sabah saatlerinde passolig ve engelli kartımı yanına alan babam, ikimiz için bilet işletmek üzere stad gişesine gitti.


Gişelerden birine girip yarım saat bekledikten sonra kendisine sıra gelmiş, ama görevli engelli biletlerinin yan taraftaki tek bir gişeden verildiğini belirtmiştir. Yan taraftaki başlangıcının dahi belli olmadığı uzun kuyruğa giren babam, sıradaki izdiham ve kavgaların büyüdüğünü, sıranın kendisine gelmeyeceğini görüp bileti alamadan geri dönmek zorunda kalmıştır.

Birkaç saat sonra şansını tekrar denemek üzere gittiğinde ise aynı gişede “Engelli Biletleri Tükenmiştir” yazısıyla karşılaşmıştır. Dolayısı ile bir tekerlekli sandalye kullanıcısı olarak bu maça gidemiyorum.

Bu konuda yapılması gerekenleri sıralamadan önce, o bilet sırasında tekerlekli sandalye kullanıcısı engellilere öncelik tanınmadığını, hafif engelli ya da yürüme engeli olmayan engellilerin de söz konusu stadın 207 adet engelli pozisyonuna talip olduğunu ifade edelim.

Hal böyle ve maç ta önemli olunca bu izdiham normal belki ama bu konuda yetkili başta Bursaspor olmak üzere Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve passolig yetkililerinin bu konuda üzerlerine düşen görevi yapmadıkları kanaatindeyim.

Orada bir yığılma olacağı belli olduğu halde, engel derecelerine göre bir düzenleme yapmayan ve bütün engellileri tek bir gişeye mahkûm eden Bursaspor kulübü hatalıdır. Maça giderken, engellilerin yaşadıkları zorluklar, metrodan stada kat etmeleri gereken 2 KM. mesafe ve olmayan otomobil park yeri meselesine ise şimdilik girmeyeyim.

Yanı sıra passolig sistemine rağmen, engellileri günümüz internet ortamında halen gişeye, hem de sadece stad gişesine gitmeye zorlayan Türkiye Futbol Federasyonu da en az Bursaspor kadar hatalıdır.

Peki çözüm ne?

Benim çözüm önerim madde madde şöyledir:

1-    Stattaki mevcut kapasite, engel derecelerine göre sınıflandırılmalı, en az yarısı tekerlekli sandalye kullanıcısı engellilere ayrılmalıdır.

2-    Passolig sahibi engellilerin engellilik bilgileri kartlarına işlenmeli, sistem bunun üzerine oturmalıdır.

3-    Gerekirse sezon başında maçlara gitme niyetinde olan engellilere yine aynı önceliğe istinaden kombine tarzı bir imkân tanınmalıdır.

4-    Sene başında kombine sahibi olan engelli, gidemediği maçlarda biletini kendisiyle aynı engel durumundaki bir başka engelliye devredebilmelidir.

5-    Diğer engelsiz vatandaşlar, biletlerini nasıl internet üzerinden ve cep telefonu uygulamasından alabiliyorlarsa engelliler de biletler çıktığı anda aynı kanallardan kendilerine ve varsa refakatçilerine bilet tanımlaması yapabilmelilerdir.

Gelelim stada erişim konusuna…

Malum olduğu üzere futbol sezonu üç mevsimi kapsayan ama çoğunluğu kışa denk gelen bir süreçtir ve en az bilet almak kadar önemli hususlar var -en azından- Bursa ölçeğinde…

Doğu Tribünündeki Engellilerin Önünü Kapayan Pankart Meselesi de Şurada Dursun!
İki yıldır faaliyet gösteren Bursa Büyükşehir Stadının yakınında otomobilleri ile gelecek engelliler için bir otopark alanı olmamakla beraber, raylı sistemle maça gelen engelliler de istasyonla stat arasındaki yaklaşık 2 km mesafeyi kat etmek zorundadırlar. Havaların güzel olduğu zamanlar sorun olmayabilir ama yağışlı ve soğuk havalarda bu mesafeyi kat etmek çok da kolay değil… Sırf bu yüzden sadece bahar aylarında ve güzel havalarda futbol maçlarına gitmeyi tercih ettiğimi de ifade edeyim.

Bu konudaki çözüm önerilerimi de şöyle sıralayayım:

1-    İlk kısımda bahsettiğim önceliğe dayanarak maça özel otomobilleri ile gelecek gelmesi muhtemel tekerlekli sandalye kullanıcıları için stada en yakın konumda, giriş çıkışı kartla gerçekleştirilen açık/kapalı otopark alanları oluşturulmalıdır.

2-    Maça raylı sistemle gelecek engelliler içinse stada yer altından erişim sağlanmalı, ya da raylı sistemden stada kadar -en azından- maç günleri tekerlekli sandalye ile binilebilen belediye otobüsü imkânı tanınmalıdır.



            En başta da dediğim gibi en az 30 yıldır spor seyircisiyim. Zamanında büyük bir sevinçle gittiğim stat engelli kapısından, bedavacılar yüzünden maça giremeden eve döndüğüm çok olmuştu. Ama sene 2017 ve eksiklerine rağmen stat içinde düzeltilen birçok unsurun (engellilerin tam önüne asılan pankartlar hariç) başka yerden bozulması can yakıcı… Dön dolaş, yine aynı yerdeyiz.

            Sahi, biz bir ara çağ atlamıştık değil mi?



Alper Şirvan

Kaplıkaya/Bursa

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder