21 Nisan 2021 Çarşamba

1 EKIM 2008'DE ÇIKARILMIŞ OLAN 5510 SAYILI KANUN İLE OLUŞAN ENGELLİ ÇALIŞAN VE EMEKLİLİK HAK KAYIPLARINA DAİR

 


5510 SAYILI KANUN ÖNCESİ

Çalışanın kamuya atanmadan önceki çalışmışlıkları, kadro derece ve kademesine yansır.

Tüm engelli çalışanlar 15 yıl sigortalılık, 3600 prim gün şartıyla emekli olur.

Sürekli engelli raporu olan engelliden emekli olurken tekrar heyet raporu istenmez.

Engelli çalışana, -derece ve kademesi ne olursa olsun- emekli olurken sahip olduğu kadronun 1.derecede memur statüsünde emekli maaş ve ikramiyesi bağlanır.

5510 SAYILI KANUN SONRASI

Kadro sınıfına bağlı olarak -belirli sınıflarda olanlar hariç- çalışanların önceki çalışmışlıkları kadro derece ve kademesine yansımaz.

Engelli çalışanın emeklilik şartları, engel oranına göre değişiklik göstermekle, %40- %49 arası engel oranlarında sigortalılık süresi 18 yıl, prim gün sayısı 4680 güne kadar çıkabilmektedir. 

Çalışan engelliden, mevcut raporu sürekli de olsa emekli olurken tekrar heyet raporu istenir.

Yılını ve gününü dolduran engelli çalışma, toplam çalıştığı yıl itibariyle maaş, kamudaki hizmeti oranında da emekli ikramiyesi bağlanır. ("En düşük emekli maaşı asgari ücretten az olamaz" hükmü kaldırıldığı için çoğunlukla asgari ücretin çok altında emekli maaşı tahsis edilmektedir.)

2 yorum:

  1. Merhaba Alper bey.benim bir sorum olacakti.ben 2001 yılında yüzde 42 oranlı sürekli sağlık raporu aldım.bu sene 18 yılımı doldurdum ve emekli olmak istiyorum.2011 yılında memuriyete başladım.5510 sayılı kanuna tabiyim.emeklilik için başvuru yaptigimda tekrardan sağlık raporu isteyip engel oranını yuzde 40 'ın altına düşürecekler.bu durumda emekli olamayacağım.raporu aldiğimda sürekli ibaresi var.yasal olarak tekrardan yeni rapor istenmemesi gerekir.bu durumda ne yapmam gerekir.daca ve mahkeme yoluyla bu sorun çözülebilir mı ya da bu konuyla ilgili ne yapabilirim.sonucta bu durum yasal olarak hak gaspına giriyor.bilgi verirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SGK ne yazık ki bunu istiyor kanunu gerekçe göstererek. Kanunun değişmesi, ya da SGK'nın tutumunu değiştirmesi gerekiyor. Bunun için toplu hareket etmek lazım ama ne derneklerden, ne de sendikalardan ses çıkıyor.

      Sil