2 Aralık 2021 Perşembe

FARKINDA MISIN?

 


3 Aralık Dünya Engelliler FARKINDALIK Günü. Büyük harfle yazdığım gibi; kutlama değil, FARKINDALIK! Çünkü ENGELLİLİK, KUTLANACAK BİR ŞEY DEĞİLDİR!

FARKINDA MISIN?

Pandemi sebebiyle evinden 3-5 gün çıkmayınca bunalıma giriyorsun ya hani… Bugün hâlâ sokakların, ulaşımın, sosyal mekânların, kısaca hayatın kendisine uygun olmadığı için ya da yardımcı desteği olmadığından sokağa çıkamayan, hayatının neredeyse tamamını dört duvar içinde geçiren engelli bireyler var!

FARKINDA MISIN?

Hani sen kendin için, evladın için en iyi okulları kovalıyorsun ya… Bugün hâlâ “okul olsun da ne olursa olsun” dedikleri halde okula gidemeyen, gereken eğitimi alamayan, yetenekleri ne olursa olsun körelip giden engelli bireyler var!

FARKINDA MISIN?

Sen otomobiline, toplu taşımaya binip istediğin zaman istediğin yere gidebiliyorsun. İstediğin binanın, istediğin katına ulaşabiliyorsun. İstediğin tuvaleti kullanabiliyorsun. Bugün hâlâ bunları yapamayan engelli bireyler var!

FARKINDA MISIN?

Sen –çoğunlukla haylaz- çocuğun bir baltaya sap olsun diye uğraşıyorsun. Engelli evladı olan aileler (ki engelli evladın “haylaz” olmaya hakkı zaten yok.) “benden sonra evladımız ne olacak?” kaygısıyla yaşamaya devam ediyor.

FARKINDA MISIN?

Bir de ortak dertlerimiz var tabi. Ülkedeki ekonomik durum, işsizlik, geçim sıkıntısı malum! Sen bakma her engelli bireye verildiği söylenen paraya! Her engelliye verilmek şöyle dursun, hanede yaşayan birey başına gelirin 1700 TL’den az olanlara verilen bu aylık en fazla 991 TL!

FARKINDA MISIN?

İsterse birden fazla sahada diploması olsun, isterse türlü yetenekleri olsun. Eğer engelliyse, kamu dışında istihdam edilme ihtimali –işsizliğe ek olarak erişim ve algı sorunları yüzünden- yok denecek kadar az. Devlet de çoğunlukla diplomasının karşılığı olan kadroyu vermiyor engelli bireye. Engelli birey, “en azından işim var” deyip katlanıyor buna. Yıllarca çalışıyor. Emekli olduğundaysa uygun görülen emekli maaşı, asgari ücretin çok altında!

FARKINDA MISIN?

Her engel grubunun şartlarına göre asgari hayat standardı için ihtiyaç duydukları tekerlekli sandalyeden, işitme cihazına; hasta bezinden sondaya, hatta sürekli fizik tedaviye kadar uzanan çeşitli ek araç, gereç, malzeme ve hizmet var. Bunların temini için sağlanan devlet desteği devede kulak bile değil!

FARKINDA MISIN?

Çözüm için mücadele edilse de, 2021 Türkiye’sinde bugün durum bu!

FARKINDA MISIN?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder