29 Nisan 2012 Pazar günü, engelliler için ilk defa düzenlenecek ÖMSS, yani “Özürlü Memur Seçme Sınavına” başvuru için öncelikle ÖSYM’nin yayınladığı kılavuzda yazan belgeleri topladım.
“Sürekli raporların geçerliliği”, ilgililerin canları sıkıldıkça yayımladıkları her yönetmeliğe göre “kazanılmış hak” olmasına ve benim eski tarihli ama sürekli nitelikte raporum mevcut ve bunun geçerli olduğunu teyid etmeme rağmen, kılavuzda bu konu net bir biçimde açıklanmadığı için geçen hafta yeniden ama yine sürekli nitelikte bir rapor aldım.
ÖSYM’ye ödememi de yaptıktan sonra ösym sitesinden indirdiğim formu doldurdum, diplomamın fotokopilerini, kimlik ve rapor fotokopimi asılları ile beraber alıp 29 Şubat 2012 Çarşamba günü Bursa Sosyal Hizmetlerin sadece bu iş için düzenlediği Sırameşeler Yetiştirme Yurdundaki binaya gittim. Mekân geniş ve tekerlekli sandalyeme uygundu…
Güzel bir sistem geliştirmişler; önce bir memur belgeleriniz tam mı diye bakıyor, tamsa size numara veriyor, kayıt yapan çok sayıda masadan biri sizi çağırdığında gidip işleminizi gerçekleştiriyorsunuz… Buradaki bu düzeni kuranları tebrik ediyorum.
Oraya sunduğum belgeler şöyle:
- Rapor (aslını gösteriyorsunuz, fotokopisini alıyorlar.)
- Kimlik (aslını gösteriyorsunuz, fotokopisini alıyorlar tabi olarak…)
- Son mezun olduğunuz okul diploması (aslını gösteriyorsunuz, fotokopisini alıyorlar.)
- Netten indirip evde ilgili yerlerini doldurduğum “Aday Başvuru Formu” (http://www.osym.gov.tr/dosya/1-59219/h/2012-ozurlu-memur-secme-sinavi-omss-aday-basvuru-formu.pdf )
Bu formun “Özür Durumu Bilgileri” bölümünü oradaki memurla beraber doldurduk. Ardından memur, kendilerinin dolduracağı “Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı” adlı formu da 3 nüsha olarak doldurdu ve iki nüshayı “Aday Başvuru Formunun” fotokopisi ile beraber bana verdi.
Oradaki işimiz bu kadardı ve fazla sıra olmadığı için 10 dakika içinde bitti…
Sonra, müracaatın ikinci kısmı için Milli Eğitim’e bağlı lise ve dengi okullar da yetkilendirildiğinden dolayı evimize en yakın lise olan “Ertuğrul Gazi Lisesine” gittik. Yeni binasının girişi rampalı, mekânlar geniş…
Oraya da şu belgeleri verdik:
- Rapor (aslını gösteriyorsunuz, fotokopisini alıyorlar.)
- Son mezun olduğunuz okul diploması (aslını gösteriyorsunuz, fotokopisini alıyorlar.)
- Sosyal hizmetlerdeki memurla beraber tamamladığımız “Aday Başvuru Formunun” fotokopisi
- Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı (Sosyal hizmetler 2 nüsha vermişti, birini buraya veriyoruz)
- Banka dekontu
- Kimlik
Görevli, önce “lise diploması da gerekir” dese de bizim “Aday Başvuru Formunda” lise bilgilerini “kodlarıyla beraber” doldurduğumuzu görünce bundan vazgeçti. Çünkü onun aradığı da o koddu.
Webcam ile fotoğrafım çekildi ve sunduğum belgelere göre internet üzerinden bilgilerim, doldurulmaya başlandı.
Fakat bir sorun oluştu…
Çünkü internet üzerinden doldurulan form ile “Aday Başvuru Formu” ile “Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı” formunda yazılanlar uyuşmuyordu.
Çünkü internet üzerinden doldurulan form ile “Aday Başvuru Formu” ile “Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı” formunda yazılanlar uyuşmuyordu.
Aday Başvuru Formu'nun İlgili Bölümü |
Ön Kabul ve Taahhüt Beyanı Formu |
Nasıl mı? Hemen anlatayım:
Ben CP’liyim (Cerebral Palsy) ve tekerlekli sandalye kullanıyorum.
Bu iki formda da durumum, elbette raporuma dayanılarak, açıkça belirtildi. Fakat internet üzerinden doldurulan formda hem CP’li olup hem tekerlekli sandalye kullanıyor olmak mümkün değil…
Evet yanlış okumadınız, doğru düzenlenmiş iki form var ama bu formların bilgisayar ortamındaki karşılığı olması gerektiği gibi değil…
Yani, ya CP’li olacaksınız; ya da tekerlekli sandalye kullanan bir bedensel engelli…
Hem CP’li hem tekerlekli sandalye kullanıyor, olamıyorsunuz…
Bu garabeti sormak için görevli, Ankara ÖSYM’yi aradı fakat telefona çıkan olmadı.
Diyeceksiniz ki bunun önemi ne?
Ben CP’liyim ve ellerimi yeterince kullanamıyorum; bu, raporla tespit edilmiş bir gerçek… CP’lilere ve el kullanımında sıkıntısı olanlara işaretçi ve 40 dk. ek süre imkânı var. Diğer yandan tekerlekli sandalye kullandığımı da belirtmeliyim; çünkü sınava tekerlekli sandalyemle gireceğim ve daha da önemlisi sınav yerimin buna uygun olarak verilmesi gerekir.
Görevliyle beraber formda yazan neyse ona göre webdeki formu doldurduk ve sınav yeri için takibe geçmeyi, gerekirse sınavdan 10 gün önce sınav yeri belli olduğunda gidip bir terslik varsa oradan düzelttirme yaptırılmasını uygun gördük.
İşlemimi tamamlayıp eve gelirken hep şunu düşündüm:
“Bizde neden her şey ta en başından düşünülmez??”
29 Şubat 2012
Kaplıkaya/Bursa
Çok can sıkıcı, ama her zamanki gibi, çok ufak bir işin yapılmaması ile oluşan bir durum!
YanıtlaSilÇorbaya katılmamış tuz gibi!